Lemon Cream Pralines
sumber : file milis Dapurbunda
Bahan :
150 gr white cooking chocolate, cincang
45 gr mentega tawar
80 cc double cream
1 sdt lemon oil
300 gr dark cooking chocolate, lelehkan.
Cara membuat :
- Masak double cream dan mentega tawar hingga mendidih, tuang kedalam white cooking chocolate cincang, aduk hingga coklat putih meleleh, tuang lemon oil, aduk rata, masukkan ke dalam plastik segitiga, sisihkan.
- Dinginkan cetakan coklat dalam freezer, setelah itu tuang sedikit dark cooking chocolate leleh, dengan bantuan kuas lukis sapu dinding cetakan juga, bekukan.
- Tuang sedikit bahan isi kedalam coklat beku, terus bebukan lagi.
- Terakhir tuang dark cooking chocolate diatasnya, bekukan sekali lagi, lalu lepaskan dari cetakan. Siap dikemas.
sumber : file milis Dapurbunda
Bahan :
150 gr white cooking chocolate, cincang
45 gr mentega tawar
80 cc double cream
1 sdt lemon oil
300 gr dark cooking chocolate, lelehkan.
Cara membuat :
- Masak double cream dan mentega tawar hingga mendidih, tuang kedalam white cooking chocolate cincang, aduk hingga coklat putih meleleh, tuang lemon oil, aduk rata, masukkan ke dalam plastik segitiga, sisihkan.
- Dinginkan cetakan coklat dalam freezer, setelah itu tuang sedikit dark cooking chocolate leleh, dengan bantuan kuas lukis sapu dinding cetakan juga, bekukan.
- Tuang sedikit bahan isi kedalam coklat beku, terus bebukan lagi.
- Terakhir tuang dark cooking chocolate diatasnya, bekukan sekali lagi, lalu lepaskan dari cetakan. Siap dikemas.
No comments:
Post a Comment